De workshops op 30 maart

Bekijk hieronder alle workshops die worden gegeven op het congres voor onderwijs, opvang en jeugdzorg in Zeeuws-Vlaanderen. 

LET OP!

Bij het inschrijven is het alleen mogelijk om in te schrijven voor 1 workshop! 

Workshop 1 

Inclusieve kinderopvang. De cruciale rol van de IB’er.

IB’ers in de kinderopvang?? Hoe, wat, waar, waarom? Waar komen ze vandaan en wat doen ze? Maak kennis met ze, hoor hun succesverhaal en ervaar de meerwaarde van de Kinderopvang in het netwerk rondom een kind van 0 – 12 jaar. 

Workshop 2 

De kracht van kinderen met ADHD

In deze workshop ervaart u wat het betekent om ADHD te hebben. Arno de Poorter – psycholoog en mens met ADHD – neemt u mee op zijn levensreis en die van zijn cliënten. Hierin zult u de kinderen waarmee u werkt en hun uitdagingen zeker herkennen! 

Er wordt een brug geslagen naar een nieuw perspectief van mogelijkheden om kinderen met ADHD te begeleiden het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. Na afloop weet u welke houding nodig is om (opnieuw) contact te leggen met deze kinderen. Daarnaast ontvangt u een aandenken voor uzelf en de kinderen die door u begeleid worden, waarmee u de nieuwe mogelijkheden altijd voor ogen hebt. 

Workshop 3

Onderzoeksresultaat Interdisciplinaire samenwerking

 Wat kan er ontstaan als er een richtlijn zou zijn voor de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp? Weten we elkaar dan sneller te vinden en weten we dan wat we van elkaar kunnen verwachten? Tessa de Maertelaere heeft op basis van haar onderzoek een richtlijn voor deze samenwerking ontwikkeld waarin de praktijkvragen samenkomen met het beleid. Nieuwsgierig geworden? Het Regionaal Bureau Leerlingzaken en Zeeuwse Gronden gaan hierover graag samen met jullie het dialoog aan. 

 

Workshop 4

Gedaan met sub-optimaliseren. Tijd voor re-design!

Opvang, onderwijs en jeugdzorg zijn anders georganiseerd en hebben een aparte financiering. In plaats van veel tijd en energie te steken in het ineen knutselen van brugjes en tunnels tussen deze aparte werelden, zouden we beter kiezen voor een grondig herontwerp op een blanco blad.   

Onder deskundige begeleiding van een consultant van Möbius maken we in deze workshop een eerste aanzet tot een re-design van wat nu nog gescheiden werelden zijn. 

Workshop 5 

Catfight aan de keukentafel

We zetten 2 zussen bij ons aan de keukentafel: de ene werkt in de jeugdzorg, de ander in het onderwijs. Beiden hebben een eigen(wijze) visie over hun belangrijke werk…. en ze vinden wel wat van het werk van die ander.  Nou, je kunt je hun gesprek aan de keukentafel misschien al wel voorstellen. Sluit aan en hoor welke (onuitgesproken) vooroordelen er zijn over elkaars wereld en bedenk mee hoe we deze kunnen overwinnen.  

Workshop 6 

Beter met paarden

De interactie tussen mens en dier verbetert de concentratie, sociale vaardigheden en de zelfwaardering. Het helpt je bewust te worden van je emoties, denken en gedrag. Paarden hebben geen oordeel, maar geven wel feedback op jouw gedrag. Ga jij het aan om te ervaren hoe dit is?